Flexibel belysning i mångfasetterade vardagsrum

Sponsrade länkar

Valet av vardagsrumsbelysning måste ta avstamp i alla de möjliga aktiviteter som kan tänkas försiggå i hemmets mittpunkt. Lamporna ska med andra ord kunna flyttas och riktas – och ljusstyrkan bör gå att variera.

Ljuskällorna i vardagsrummet måste – föga förvånande – vara lika flexibla som rummet i övrigt. Det föregående kan lätt upplevas som en floskel, men till saken hör faktiskt att inredningen med ljuskällor – i denna era av bostadsbrist och compact living – inte riktigt tycks motsvara de behov som bostädernas sällskapsutrymmen ställer. Vardagsrummet används i normalfallet till förutsättningslöst umgänge, tv-tittande och allehanda varianter av matkonsumtion. Det säger sig självt att ljuskällorna måste anpassas till alla de möjliga och omöjliga aktiviteter som rummet inbjuder till, samtidigt som de naturligtvis måste vara designmässigt kompatibla med rummets interiör i övrigt. Som inredare gör man klokt i att testa sig fram. Grundregeln är att alltid inkludera flera olika ljuskällor, som alla ska kunna användas parallellt utan att stämningen i rummet blir kaotisk.

Tänk på placering och variation

Ljuskällornas utseende, styrka och funktion måste sammanstråla för att slutresultatet ska upplevas som smakfullt. I allmänhet gäller att mörka rum kräver starkare ljus än ljusa dito. Men samtidigt kan starka lampor störa upplevelsen vid t.ex. tv-tittande. Här gäller det att kunna kompromissa; en dimmer brukar vara en optimal lösning. Tänk även på följande karakteristika när du inreder vardagsrummet:

  • Läslampor ska kunna flyttas runt utan att rummets funktion i övrigt blir lidande. Små läslampor kan t.ex. passa vardagsrum av mindre storlek. Läslampor med riktbara skärmar kan både användas för läsning och stämningshöjande upplysning av hörn och hyllpartier.
  • Felplacerade ljuskällor stör helhetsintrycket. Var noga med att inte lysa upp fel föremål; något som ofta sker omedvetet. Valet av lampskärmsfärg har t.ex. stor betydelse, då mörka lampskärmar medför att ljuset riktas vertikalt.
  • Små lampetter och levande ljus ger stämning. Den som sparar in på stämningsbelysningen kan istället satsa på en mera stämningshöjande allmänbelysning, t.ex. en kristallkrona. Kristallkronan kan däremot inte ersätta läslampor och annan funktionsbelysning.

I moderna bostäder hör dimmer till standardutrustningen; åtminstone i vardagsrummen. Om så inte skulle vara fallet, återfinns dimrar för några hundralappar i standardutbudet hos t.ex. Biltema eller Bauhaus.

Möjligheten att rikta och placera ljuskällorna kan inte nog betonas.