Taklampor

Sponsrade länkar

Taklampornas primära syfte är att leverera en fullgod allmänbelysning. Kombinera taklamporna med stämningsbelysning för att undvika ett dött och slentrianmässigt belysningsalternativ.

Lysrör i lokal
Lysrör ger en effektiv och praktisk allmänbelysning, men skenet är långt ifrån mysigt.

Det primära syftet med taklamporna är att leverera ett allmänt sken. Ljuset ska vara effektivt och i möjligaste mån stämningsfullt. Halogenbelysningens fördelar – liksom fördelen med klassiska glödlampor – är att färgåtergivningen är naturlig och jämn (ca 3000 kelvin, vilket är högre än motsvarande värde för lågenergilampor och klassiska glödlampor, men väsentligt lägre än för dagsljus). Taklampan kan antingen ha formen av en plafond eller hängande lampmodell. En halogentaklampa – eller en vanlig glödlampsbaserad taklampa – är således att rekommendera ovanför matbordet i syfte att förstärka färgupplevelsen hos de maträtter som serveras. Tänk dock på att undvika hängande taklampor i vardagsrummet, vars primära funktion är att sprida stämning (t.ex. skrymmande taklampor ovanför soffbordet).

Taklampor av glas
Mysiga taklampor med glasskärm; utmärkt belysningsalternativ ovanför köksbordet.

Diodbaserade taklampor

Plafond i taket
Fyrkantig plafond av model 1980-tal. Denna modell är återigen på väg att bli modern i trendigt inredda hemmiljöer.

Den främsta nackdelen med diodbaserad takbelysning är att dioderna inte täcker samma färgspektra som en vanlig glödlampa; något som leder till att dioderna upplevs som kyligare. Moderna lysdioder – med en varieté av sammansatta färgalternativ – kan i princip ersätta skenet från en vanlig glödlampa. På diodfronten finns mycket kvar att utveckla, men gemensamt för alla lysdioder är att energiåtgången är mångdubbelt lägre än för dagens lågenergilampor.

Manipulera rumsytan med belysning

Designlampor i kök
Snygga taklampor i köket, som tillsammans formar både allmänbelysning och stämningsljus.

Generellt gäller att ett ljust och upplyst rum upplevs som större än ett mörkare dito. Kombinera gärna ljusa väggar och takmaterial med en fin allmänbelysning och indirekta ljuskällor, även kallade uplight, i syfte att skapa en naturlig skuggsättning i rummet.