Praktisk grundbelysning med plafond

Sponsrade länkar

Plafondens främsta förtjänst är att den förmår leverera en praktisk och jämn allmänbelysning utan att ta plats. Dagens plafonder är nyanserade till den grad att de passar bostadens alla rum.

Utbudet av plafonder omfattar idag så mycket mer än de klassiska, runda glasplafonderna som kännetecknat inredningen under flera decennier. Fördelen med plafonder är generellt sett att de platsar i bostäder med låg takhöjd och begränsade utrymmen. Plafonder av idag kan fås i alla möjliga och omöjliga former; alltifrån blomformade varianter till barnkammaren till exklusiva kristallplafonder återfinns på marknaden. De senare kan med fördel användas som substitut till kristallkronor i något modernare inredningsmiljöer än sådana som traditionellt förknippas med kristallkronor.

Mycket mer än tamburbelysning

En klassisk uppfattning är att plafonder utgör en praktisk ljuskälla, varför den ofta placeras i tamburer, korridorer och andra utrymmen som enbart används för genomgång. Med rätt skärm ger den nämligen ifrån sig ett behagligt och praktiskt grundljus, vilket är av största vikt i den typ av utrymmen som vanligtvis bara har en enda ljuskälla. Den höga placeringen ger nämligen ljuset möjlighet att reflekteras i alla skrymslen och vrår. Plafonder har traditionellt sett frekvent placerats i kök, då de inte blir utsatta för fett- och vattenstänk i samma omfattning som hängande armaturer.

En varieté av snygga designplafonder

Idag tillverkar även kända designtillverkare plafonder av högsta kvalitet; materialet varierar alltifrån stål till kristall och hårdplast. Såväl takplafonder som väggplafonder förekommer – de senare återfinns inte sällan i kommersiella lokaler och i långa korridorer. Takplafonderna är emellertid fortfarande i klar majoritet ute hos handlarna – och allt talar för att de kommer att hänga med i svängarna ett tag framöver. Därom vittnar exempelvis det stora utbudet av tidlösa, retroinspirerade LED-plafonder.

Plafonden hävdar sig brutalt på marknaden.