Badrumsbelysning

Sponsrade länkar

Belysningen i badrummet kan – liksom övrig belysning i bostaden – delas in i stämningsbetonade och allmänna ljuskällor. LED-lampor i speglar och väggutrymmen är nästintill underhållsfria.

Lysrör i badrum
Lysrörsbaserad badrumsbelysning är särskilt vanlig i äldre badrum. Ljuset är praktiskt eftersom det påminner om dagsljus; därmed lämpar sig ljuskällan utmärkt för sminkning och rakning.

I moderna badrum fungerar vanligen spotlights som den huvudsakliga allmänbelysningen, medan små lampetter ovanför speglarna istället får stå värd för den stämningshöjande belysningen. För spotlights i badrummet gäller – som för alla elinstallationer i våtrum – att särskilja regler måste efterföljas. Detsamma gäller förstås för takmonterad halogenbelysning, då lamporna kan uppnå ugnstemperatur efter bara några få minuters lystid. För halogenbelysning är det särskilt viktigt att använda brandsäkra gipsskivor vid sänkningen av takhöjden. Den som vill undvika motsvarande problem kan istället välja att installera LED-lampor i taket; dessa blir aldrig lika varma som halogenlamporna, men kostar däremot mer i inköp (gäller i skrivande stund). De LED-lampor som säljs idag ger inte ifrån sig ett lika krispigt och ombonat ljus som halogenbaserade spotlights, men räkna med att utvecklingen går framåt i rasade fart.

Stämningsbelysning i badrum

Lampor ovanför badrumsspeglarna fyller alltid en praktisk funktion, men det är även estetiskt tilltalande att låta lampans sken vandra vidare in i badrummet med hjälp av spegeln. Den som vill montera golvbelysning i utvalda klinkerplattor, eller väggbelysning av stämningsfull karaktär, bör välja underhållsfria LED-lampor. Dessa blir inte lika varma som motsvarande halogenlampor och behöver inte heller lika stort säkerhetsavstånd. I valet av stämningsbelysning bör du vidare tänka på följande:

  • Det är frestande att inreda badrummet med ljusgula och färgglada lampor, men detta är tyvärr en dålig idé. Särskilt spegelbelysningen måste nämligen ge ifrån sig ett kallt sken, som i möjligaste mån påminner om dagsljuset. Detta för att underlätta sminkning och rakning. Undvik således spegelbelysning med skuggor – och se till att ljuskällan levererar ljuset i riktning uppifrån ner.
  • Allmänbelysningen i badrummet behöver däremot inte vara lika dagsljusanpassad som sminkbelysningen. Tänk nämligen på att badrumsbelysningen ofta är den första ljuskälla du möter på morgonen – den bör därför kännas behaglig och rogivande.

Anledningen till att många enklare badrum – som enbart härbärgerar allmänbelysning – är försedda med tråkiga lysrör, är att lysrören förmår leverera ett praktiskt sken som i mångt och mycket kan jämföras med vanligt dagsljus.