Trädgårdsbelysning

Sponsrade länkar

En effektiv trädgårdsbelysning gör trädgården brukbar även under dygnets mörka timmar. Belysningen håller dessutom tjuvar på avstånd.

Solcellslampor i trädgården
Solcellslampor är praktiska för att punktmarkera gångar och rabatter. Nackdelen med dessa ljuskällor är emellertid att de enbart fungerar under sommaren.

Trädgården känns välkomnande och ombonad om belysningen är genomtänkt och praktisk. Ljuset bidrar dessutom till att man kan vistas säkert i trädgården – även nattetid. En ytterligare säkerhetsaspekt med trädgårdsbelysningen är att den håller tjuvar på avstånd – särskilt ifall synliga delar av trädgården såsom gångar och rabatter är upplysta.

Placering och planering av trädgårdsbelysning

Prioritera upplysta gångar, rabatter och entrépartier. På så sätt får man grepp om gångvägarnas placeringar. Till de mera estetiska alternativen hör upplysta buskar och blomsterbäddar. På så sätt blir naturens närvaro mera påtaglig även när den inte framhävs av solens strålar. Den som har en swimmingpool eller trädgårdsdamm bör överväga att installera belysning i vattnet; vattnets rörelser bidrar till att hålla ljuset levande och oregelbundet. Tänk även på följande estetiska aspekter:

  • Ljusstyrkan är sekundär – det primära är att ljuset riktas rätt och framhäver önskvärda växter och föremål i trädgården. En risk med starka trädgårdslampor är att de ger ifrån sig ett bländande sken; något som bör undvikas till varje pris.
  • Både varma och kalla ljuskällor har sina fördelar. Ett kallt ljus lyser upp föremål på ett praktiskt och effektivt sätt, medan en varmare, gulaktig ljusfärg upplevs som mera stämningsfull. Det går med fördel att kombinera både varma och kalla ljuskällor i en och samma trädgård – det viktigaste är att ljuskällorna är väl genomtänkta.
  • Lågt placerade armaturer skapar en fin stämning på marknivå. I de fall ljuset används för att markera ett utrymme i trädgården, t.ex. en uteplats eller ett entréparti, är det däremot fördelaktigt om ljuset kommer uppifrån.

Byggvaruhusen tillhandahåller i stort sett alla typer av trädgårdsbelysning som diskuteras ovan. Bauhaus, Hornbach och K-Rauta har alla ett ypperligt utbud av både dyra och billiga armaturtyper.