Stora möjligheter att lysa upp liten balkong

Sponsrade länkar

Den flexibla LED-tekniken medför att möjligheterna att placera små, böjliga ljuskällor lite varstans på balkongen har ökat markant de senaste åren. Det är med andra ord billigt att köpa flyttbara och vattentäta utomhuslampor.

Balkongens läge och behov har en initial inverkan på valet av ljuskällor. I de fall man bara vill lysa upp en enskild detalj – t.ex. en trätrall – behöver man naturligtvis inte tänka på att komplettera en eventuell ljusslinga med allmänbelysning. Valet av ljuskällor är således mera förutsättningslöst för balkongen än för t.ex. vardagsrummet, som i nio fall av tio måste inredas med grundbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning.

Dekorationsbelysning i golv och blomkrukor

Balkonginredare efterfrågar flitigt olika former av golvbelysning för trätrallar. Det bästa alternativet för trallen är i skrivande stund små dioder som placeras i golvets kanter. Kabeln monteras via små hål, som borras i monteringspunkterna. Placeringen av ljuskällorna leder till att lamporna får en inramande funktion med små ljuskällor som riktar skenet uppåt. Denna typ av lampor kan med fördel även placeras strategiskt i balkonglådan för att framhäva en viss växt. Eller varför inte i blomkrukan på balkongbordet?

Svag belysning ger hemtrevlig känsla

Den stora fördelen med LED-baserade ljuskällor är att de ger ifrån sig ett jämnt sken, samtidigt som de låter bli att blända. För att anpassa ljusstyrkan till dygnets olika tidpunkter kan man enkelt koppla balkongbelysningen till en dimmer – LED-belysningens stora fördel är för övrigt just möjligheten att enkelt modifiera ljusstyrkan. En ytterligare möjlighet att anpassa ljusstyrkan till rådande mängd dagsljus är att koppla balkonglamporna till en timerstyrd dimmer, som möjliggör att ljusstyrkan ökar och minskar i takt med att dagen övergår till natt och vice versa.

Balkongbelysningen kan med fördel kopplas till en tidsstyrd dimmer.