Skrivbordslampor

Sponsrade länkar

En skrivbordslampa – i likhet med all annan arbetsbelysning – ska vara riktbar för att tjäna sitt syfte. Kombinera om möjligt skrivbordslampan med en fullgod allmänbelysning, t.ex. i taket ovanför arbetsbordet.

För personer som tillbringar många timmar dagligen framför datorn – eller på ett slutet kontor – är en god arbetsbelysning viktig för såväl synhälsa som för möjligheterna att utföra arbetet på ett effektivt sätt. Gällande skrivbordslampans utformning och placering bör man särskilt tänka på följande:

  • Placera skrivbordslampan på den vänstra delen av skrivbordet ifall du är högerhänt – och tvärt om ifall du är vänsterhänt. I annat fall sägs den mest aktiva handen kunna utgöra en skuggfaktor, som i sin tur försvårar arbetet.
  • Välj en skrivbordslampa med lång arm för bästa riktningsmöjlighet – och välj en sluten metallskärm som inte läcker ljus åt sidorna. Tänk även på att skärmen ska vara riktbar åt alla håll – både i höjd och sidled.
  • Kombinera alltid skrivbordslampan med en bra allmänbelysning. Skrivbordslampans syfte är att lysa upp det för ögonblicket mest centrala för arbetet. Om kontrasterna mellan övrig rumsbelysning och det föremål som står i fokus blir alltför stort, kan, enligt vissa källor, ögonen på sikt ta skada.

Funktion före form och design

Marknaden kryllar av designade skrivbordslampor med allt annat än funktionella designlösningar. Det största felet med dessa lampor påträffas i ergonomin; skärmen är t.ex. inte riktbar – och ljuskällan är utformad för att sprida ljuset på ett stämningsfullt sätt. I fråga om arbetsbelysning gäller dock alltid att funktion bör prioriteras före design; många billiga skrivbordslampor har en alldeles utmärkt funktion även i märkeslöst utförande. De sistnämnda är dessutom billiga i inköp.