Utomhusbelysning

Sponsrade länkar

Utomhusbelysningen fyller en avgörande funktion för hus bostaden och trädgården upplevs utifrån. Belysningen är särskilt viktig under vinterhalvåret.

Belysning i trädgården
Satsa i första hand på att rikta utomhusbelysningen mot rätt föremål – en stark och effektiv allmänbelysning i trädgården upplevs som bländande och allt annat än mysig.

Trädgårds-, altan- och fasadbelysning finns för att skapa stämning genom skuggor och oregelbundet sken. Diodslingor är numera billiga att köpa och enkla att hänga upp i stuprännor och högst upp på fasadkanten. Såväl balkonger som villafasader och terrasser kan med fördel dekoreras med olika ljuskällor. Till de mest populära ljuskällorna hör – förutom slingor – även utomhusspotlights, vägglampor, stolpbelysning och solcellslyktor. LED-baserade ljuskällor dominerar utbudet.

Vägg- och fasadbelysning – en effektiv mysfaktor

Väggar och fasader upplevs som mångdubbelt mer levande om de utrustas med en eller flera ljuskällor, som lyser upp valda partier. Särskilt putsade fasader och tegelfasader får en rustik och puttrig yta tack vare att ljuset framhäver fasadens ojämnheter. Detsamma gäller rabattbelysning och inbyggd belysning i stengångar. Ytterligare en praktisk fördel med fasad- och gångbelysning är att den håller potentiella inbrottstjuvar på avstånd. Flertalet forskningsrapporter framhäver det faktum att tända lampor fungerar mångdubbelt bättre än påslagna inbrottslarm i mörka hus.

Solcellsbaserad utomhusbelysning

Belysning till veranda
Upplyst veranda i tropisk miljö. Notera den effektfulla kombinationen av spotlights och hängande taklampor.

De kinatillverkade solcellslyktor, som kan köpas för en spottstyver i byggvaruhusen, håller ofta en begränsad tid. Fördelen med dessa är emellertid att de varken förutsätter installation eller annan förberedelse. Den enda nackdelen med solcellslyktorna är att de inte förmår lysa upp stengångar och rabatter under vinterhalvåret, eftersom den begränsade mängden dagsljus inte räcker för att hålla igång lyktorna under de mörka kvälls- och nattimmarna.