Golvlampor

Sponsrade länkar

Marknaden för golvlampor är stor i fråga om designade skärmar och vintagemodeller. Jugend och mässingslampor är tidlösa och ständigt efterfrågade.

Inbyggd golvbelysning
Intressant alternativ till golvbelysning i korridor. De inbyggda lamporna fyller både en praktisk och en estetisk funktion.

Golvlamporna kan i första hand kategoriseras till stämningsbelysningen, då de bidrar till att höja mysfaktorn genom att lysa upp en begränsad rumsyta. Sin huvudsakliga plats har golvlamporna i vardagsrummet, där de syftar till att lysa upp området kring fåtöljer och soffhörnor. De golvlampor som återfinns i svenska vardagsrum tycks ofta kunna frångå principen om anpassning till övrig rumsinredning. Det är t.ex. inte ovanligt att minimalistiskt utformade vardagsrumsmiljöer piffas upp med en pastellfärgad trearmad golvlampa i 1950-tals stil, alternativt en Stringberglampa eller en jugendmodell i original. Dessa modeller kostar en förmögenhet, varför de gärna används som i uppvisningssyfte i modernt inredda miljöer.

Bortprioritera inte golvlampans praktiska funktion

Särskilt i fråga om golvlampor har funktionaliteten ofta prioriterats bort till förmån för design och estetik. Som konsument bör man därför tänka på följande:

  • Trots att lampan primärt används som stämningsbelysning (i kombination med annan allmänbelysning), är det viktigt att den ger ifrån sig ett jämnt och behagligt sken. På så sätt kan den fungera som läslampa eller bakgrundsbelysning för TV-tittaren.
  • På marknaden finns en flora av nytillverkade designlampor, som tillverkats för att efterlikna gamla lampmodeller. Förväxla aldrig dessa s.k. retrolampor med äkta vintagemodeller. Detaljer såsom skarvar, elledningar och slitagenivå avslöjar lätt lampans egentliga ålder.

Golvlampor finns i överflöd på samtliga lampvaruhus, inklusive armaturavdelningarna på stormarknader och IKEA-varuhus. Till saken hör nämligen att golvlampan – vid sidan av bordslampan – är den mest sålda lampmodellen på marknaden för stämningsbelysning.